
بورس اوراق بهادار
در علم اقتصاد، بورس به بازاری اطلاق میشود که قیمتگذاری و خرید و فروش کالا و اوراق بهادار در آن انجام میپذیرد و در یک طبقهبندی کلی شامل بورس کالا و اوراق بهادار است. تفاوت بازار بورس -به عنوان یک بازار مالی- با بازار فیزیکی در آن است که در این بازار سهام و اوراق قرضه به جای کالا مورد معامله قرار میگیرد. بازار بورس تابع مقرراتی است که توسط نهادهای قانونگذار تعیین میشود و به منظور جلوگیری از بی نظمی و رعایت حقوق طرفین عرضه و تقاضا، رعایت آنها الزامی است. امروزه بازارهای بورس و اوراق بهادار، شاهراه سرمایهگذاری و انجام معاملات در حوزه بورس کالا و اوراق بهادار در جهان محسوب میشود.

سامانه های معاملاتی

تاثیر بورس بر اقتصاد
بورس از طریق جذب و به کار انداختن سرمایههای راکد، حجم سرمایهگذاری در جامعه را بالا میبرد. بورس بین عرضهکنندگان و تقاضاکنندگان سرمایه ارتباط برقرار میکند و معاملات بازار سرمایه را تنظیم مینماید. هم چنین با قیمتگذاری سهام و اوراق بهادار تا حدودی از نوسان شدید قیمتها جلوگیری میکند. بورس مردم را به پسانداز تشویق و بدین وسیله باعث بهکارگیری پسانداز مردم در فعالیتهای اقتصادی میشود. بورس سرمایه لازم برای اجرای پروژههای دولتی و خصوصی را فراهم میآورد.

انواع اوراق بهادار در بورس
- سهام عادی
- سهام ممتاز
- مشتقات
- صکوک

اوراق مشارکت یا اوراق قرضه
اوراقی است که سود معین دارد و صادرکننده اوراق قرضه متعهد می شود اصل پول و سود را در تاریخ معین پرداخت کند. این اوراق چند کوپن سود دارن که مثلا هر سه ماه یکبار باید به بانک مراجعه کرد و با تحویل آنبخش از سود را دریافت کرد. در بازار بورس ایران, اوراق مشارکت نیز مورد داد و ستد قرار می گیرد اولین شرکتی که اقدام به انتشار اوراق مشارکت در بورس کرد شرکت ایران خودرو طرح پژو پارس با سود ۱۰% بود.